Dan i Alexei su tri puta svirali u Beogradu, ovo su utisci sa njihovih gostovanja…

HANDSOME FURS + LULA MAE :: Četvrtak 2. decembar 22h :: GUN CLUB :: 03/12/2010 ::

Foto: Reakcija

Handsome Furs su i treći put pohodili Beograd na moju i njihovu radost, a činilo se da će biti totalni fijasko… Kako je izgledala organizacija koncerta od jutarnjeg poziva (na dan koncerta) i reči:“Hej, sjebao sam nogu i pao na glavu, jel možeš da mi nađeš invalidska kolica ili štake?”, do dolaska u “Gun Club” i čekanja da simpatični mladić ispuca svoju turu do 20h (pošto do tada radi klub) pretpostavljam da nikome nije zanimljivo. Lula Mae su bili strpljivi i hrabri, HFnapaljeni kao i obično (bez obzira na hendikepe), publika zadovoljna i brojna.Ono što je sigurno, eto Dena i Aleksi i sledeće godine u “Belom gradu”! Evo kako je Katarina Stanković doživela koncert:

Kanadski elektro indie dvojac Handsome Furs je uspeo da uradi za naše koncertne pojmove nepojmljivu stvar – da izgradi publiku gotovo od nule. Od nekoliko desetina stidljivih posetilaca prvog koncerta jeseni 2008. do punog, glasnog i razdraganog “Gun Cluba” 2. decembra 2010. Uspeh je više nego zaslužen i predisponiran neverovatnim nastupima benda, njihovom harizmom i iskrenom ljubavi prema prostorima istočno od Gvozdene zavese i prema Beogradu – po sopstvenom priznanju jedne od omiljenih im destinacija. Izašli su na binu puni energije i iskrenog entuzijazma, a ta osećanja su se samo pojačavala kako je veče odmicalo. Predivno je videti dvoje muzičara koji su jednako uzbuđeni zbog publike koliko i publika zbog njih – stvara se neraskidiva veza koja je u malo više od sat vremena sposobna da proizvede enormne količine pozitivnog naelektrisanja.

Foto: Reakcija

Upravo zbog činjenice da ono što rade shvataju suštinski ozbiljno, u očima im se ogledala zahvalnost prema činjenici da su ponovo u Beogradu. Najveći dokaz i najlepša oda tome je pesma White City. Pojavila se na albumu Face Controlkoji je izašao ubrzo posle prvog beogradskog nastupa, u kratkom obliku, kao neka vrsta teasera. Pod utiscima svega što su upili ovde pustili su je da raste i razvija se, a sinoć smo imali čast da čujemo njen poslednji evolutivni stadijum. Beograd je dobio svoju prvu indie himnu! Izbor starih pesama je bio takav da se kao „lego“ uklapao sa novim materijalom, a tu na radost publike bili i hitičneEvangeline, Radio Kaliningrad, Dead + Rural

Obitavanje Handsome Furs na ovim prostorima pretvara se u lepu tradiciju na veliko zadovoljstvo svih uključenih strana. Beograd, koji konstantno biva zapljusnut naletima reanimiranih ili nepopravljivo mrtvih bendova, za promenu je imao dragocenu priliku da čuje nešto istinski živo. I ne samo to – imao je priliku da kroz dve godine i tri nastupa prati razvoj benda i zapravo učestvuje u njegovoj evoluciji. Handsome Furs nikog prisutnog nisu mogli da ostave ravnodušnim, zato što je „ravnodušnost“ antipod onoga što oni jesu – požrtvovani, darežljivi, strastveni, sa neverovatnom gladi za životom. Jer sve što oni žele je – sve.

Reakcijinu galeriju fotografija sa koncerta možete da pogledate ovde.

****************************

Treću godinu zaredom u Beograd dolaze Kanađani Handsome Furs, bend koji čini bračni par – Dan Boeckner i Alexei Perry – i koji iza sebe imaju dva studijska albuma objavljena za prestižniSub Pop (“Plague Park” i “Face Control”). Dan je ovu godinu uglavnom proveo na turnejama sa svojim matičnim bendom, fantastičnim Wolf Parade – gde je uz Spencera Kruga autor pesama, pevač i gitatista, a ostatak vremena je sa Handsome Furs odlazio “tamo gde niko pre nije išao”, uključujući i koncerte u Šangaju, Busanu, Seulu, Sepangu, Bangkoku, Pekingu, Hongkongu, Manili, Singapuru i mnogim drugim egzotičnim azijskim gradovima, ovekovečenim na CNN specijalu.

Handsome Furs
, za one koji su ih gledali 2008. ili 2009. na koncertima u Living Roomu SKC-a, nisu tajna i već sada može se reći da imaju solidnu fan bazu za svaki sledeći koncert. Za one koji još nisu imali priliku da ih gledaju uživo, nije preterivanje reći da je to verovatno najintezivniji rokenrol događaj koji ćete videti u svom životu: seks i znoj, niljangovske gitare, njuorder ritam, “springstinovski” vokal i neverovatna hemija između Dana i Alexei na sceni čine od Handsome Furs atipičnu pojavu u popularnoj muzici i apsolutne “live” favorite, bez obzira koji muzički žanr volite i pratite.

Posebna poslastica za ovaj koncert je činjenica da će Handsome Furs premijerno predstaviti pesme koje će se pojaviti na trećem albumu (planirano je da bude objavljen tokom proleća 2011), kao i definitivnu verziju pesme “White City” koju su napisali posle prvog gostovanja u prestonici Srbije!

Predgrupa ili bolje rečeno “predigra” za koncert Handsome Furs biće nastup beogradskog seksteta Lula Mae, koji je svojim debitantskim EP-jem “Iza Zida” obeležio jesen na svim relevantnim muzičkim listama u Srbiji. Prvo mesto na “Diskomeru” Studija B i “Pop mašini” radija B92 velika je podrška bendu koji će tek napraviti svoje najbolje pesme…

Cena karte za koncert Handsome Furs & Lula Mae u pretprodaji će biti 800 dinara – na dan koncerta 1000, a ulaznice će moći da se kupe od 15. novembra u “Šikarici” (Skadarska 22) i muzičkoj prodavnici “Pinball Wizard” (tržni centar EUROCENTAR, Makedonska 30, lokal 15). Koncert će se održati u četvrtak 2. decembra u “Gun Clubu”, u ulici Miloša Pocerca 10, posle 22h.

HANDSOME FURS :: SREDA 22. APRIL 2009 :: 2nd gig  in Belgrade :: POST GIG UPDATE ::.

Foto: Reakcija

Da li je suviše daleko da zakazujem koncerte Handsome Furs svakih šest meseci? Šta ako se naviknemo na tu dozu adrenalina, strasti, ljubavi i energije, i onda jednom preskoče svoj redovni termin? Da li ćemo moći dalje sami? Drama, nema šta…

Koncert HF sam gledao iz prvog reda, uživao u njemu (i njima) svih sat vremena, upijao i bio srećan. I siguran sam da nisam bio sam. Zlatko me je častio da prvi koncert u novom Living Roomu prođem bez gubitka i hvala mu na tome – on je za mene ionako dobri duh koji je uvek tu kada mi je potreban.

Joca je i ovoga puta namestio zvuk da uživanje bude potpuno, Dule Bauk je pravio pozitivnu atmosferu i uskakao kada je trebalo, a publika je bila divna, za mene nikada bolja. I nikad mlađa:) Posebno se zahvaljujem “subotičkoj ekspediciji” – koncert ne bi bio isti bez vas. Hvala svima.

Kao i obično, Reakcija je napravio neke divne slike, galerija je ovde >

************************
Šest meseci posle sjajnog nastupa u klubu beogradskog SKC-a, kanadski rock duo Handsome Furs vraća se u Beograd. Šta se promenilo od prvog dolaska bračnog para Dan Boeckner – Alexei Perry u Srbiju?

Handsome Furs su objavili drugi studijski album Face Control (izdavač je i ovoga puta legendarni Sub Pop) koji je dočekan sjajnim kritikama u većini relevantih medija. Dan je svirao dve naporne turneje sa matičnim bendom Wolf Parade, a Handsome Furs su u okviru promocije nove ploče svirali po većem delu Severne Amerike i zapadne Evrope.

Drugi deo promocije albuma obuhvata i naš deo Evrope. U međuvremenu kultni status grupe je jačao iz dana u dan. Retko ko je ostao ravnodušan posle njihovih strasnih, agresivnih i bučnih nastupa. Za bend koji čine samo dvoje muzičara i u kojem se čuju gitara, ritam mašina, klavijature, udaraljke i uglavnom jedan glas, činjenica je da prave veliku količinu buke, koju znalački obogaćuje Danov osećaj za melodiju i klasičnu pop pesmu.

Retko se dešava da u Srbiju dođe isti bend dva puta u šest meseci. I promoteri i agencije izbegavaju takve stvari iz samo njima poznatih razloga. Za Handsome Furs jedina stvar koji ih motiviše da sviraju i prave pesme je feedback koji dobijaju od publike. A publika u Beogradu ih je u oktobru 2008. godine jednostavno oduševila. To ističu često i zbog toga dolaze opet. I kažu da se na tome neće zaustaviti. Na albumu Face Control koji je i inače u velikoj meri inspirisan turnejom po Rusiji, postoji pesma “White City”. Ubacili su je na album po povratku iz Beograda. Kažu da je to najmanje što su mogli da urade da se oduže našem “Belom gradu”.

Za one koji su već bili na koncertu Handsome Furs poseban poziv nije potreban. Za one kojima će ovo biti prvi put – pripremite se za moderan punk-rock/new wave ugođaj, vrhunsko gitarsko umeće, fascinantan vokal i neograničenu količinu energije i pozitivne atmosfere. U priče o neverovatnoj seksualnoj energiji i feromonima na bini moraćete da se uverite sami…

Handsome Furs u Beogradu nastupiće u sredu 22. aprila, od 21h, u klubu Studentskog kulturnog centra. Karte su u pretprodaji u Living Roomu SKC-a od 6. aprila po ceni od 800 dinara.

Handsome Furs :: Nedelja 12. oktobar 2008 :: The First gig in Belgrade :: Update

Foto: Reakcija

Divno veče, divni ljudi, divna publika, hvala svima. Strast, ljubav, talenat, znoj, distorzija, bitovi i alkohol… Divno sam se proveo i želim da ovo veče ponovim što pre. Makar došlo još manje ljudi sledeći put.

Za ljubitelje trivije, u istoriji PD koncerata (koja seže sada u daleku 2002. godinu), ovo je koncert na kojem se prodalo najmanje ulaznica. Bez obzira da li je u pitanju koncert koji sam ja organizovao ili sam učestvovao u organizaciji.
Hvala svima koji su bili i kupili kartu. Nadam se da ste se proveli baš kao i ja 😉

Reakcijina galerija slika sa koncerta je ovde.

Dvadeset godina kultne američke izdavačke kuće SubPop POPDepresija obeležava koncertom jedne nove, drugačije i sve popularnije kanadske grupe HANDSOME FURS. Grupa je nastala pre tri godine, čine je Dan Boeckner – gitarista i pevač genijalnih WOLF PARADE i Alexei Perry – andergraund umetnica, pisac i slikarka.

Handsome Furs u Beogradu!Dan i Alexei su prvi put krenuli na turneju 2005. godine a da nisu imali snimljenu nijednu pesmu. Godinu dana posle u studiju WOLF PARADE snimaju debi album “Plague Park” koji je prošle godine objavljen za legendarni Sub Pop records (NIRVANASOUNDGARDENMUDHONEY…) Od tada sviraju po celom svetu, a kultno sledbeništvo povećava se iz dana u dan.

HANDSOME FURS su istovremeno i mračni i minimalistični, uvek energični i strasni, a neretko i izuzetno bučni. HANDSOME FURS zvuče tako da nikad ne biste pomislili da iza svega stoje samo dve osobe sa gitarom, ritam mašinom, efektima i vokalom. Jednom je neko rekao da bi HANDSOME FURS za elektronsku muziku mogli da urade isto ono što su WHITE STRIPES učinili za garažnu – da je približe širokoj publici i da otvore vrata mnogim drugim bendovima koji ne pristaju na žanrovske odrednice. HANDSOME FURS zvuče kao post-punk bend koji ima šta da kaže, ali za razliku od mnogih zna način kako da to učini, a da ih svi čuju. 

HANDSOME FURS su već snimili novi album, a evropska turneja i poseta beogradskom SKC-u u nedelju 12. oktobra biće prava prilika da čujemo kako zvuče i stare i nove pesme uživo i kako jedan klasičan SubPop bend izgleda u novom milenijumu.

Ulaznice se u pretprodaji po ceni od 800 dinara mogu kupiti na blagajni SKC-a od 29. septembra. Koncert će početi posle 21h.

Pročitajte i ekskluzivni intervju sa Danom i Alexei pred njihov prvi koncert u Beogradu.
  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *